Piknik nad Škocjanske Jame. artykuł czytany
2870
razy Pstrąg w sosie czosnkowym. 5 dorodnych ząbków czosnku miażdżymy, dokładnie ucieramy z solą i odrobiną oliwy. 70 dkg pstrąga - dzwonka lub filety - nacieramy tą masą dokładnie i układamy w wysmarowanym oliwą żaroodpornym, szklanym naczyniu. Kawałki ryby można obsypać dodatkowo wiórkami masła. Piec 20 - 25 minut w temperaturze ok. 200 st. C. W tym czasie przygotować na patelni sos z roztopionego masła, odrobiny zaprawy sojowej /może być sos lub olej/, kilku nie obranych ząbków czosnku, pieprzu, soli i szczypty kolendry. Podpieczoną rybę podlać połową sosu i dopiec chwilę bez przykrycia. Resztę sosu używamy w czasie serwowania dania. ![góra](/style/images/button_top.gif) ![powrót](/style/images/button_bek.gif) ![](/style/images/dots_440.gif) ![](/style/images/dots_440.gif) Przeczytaj podobne artykuły |
zobacz więcej informacji o: kursy walut![](/style/images/lists_square.gif) | Słowenia (euro)
1 EUR =
4,61 PLN | | [Źródło: aktualny kurs NBP] |
|
|