Podróże kulinarne - Alfabet tunezyjskiej kuchni
artykuł czytany
11586
razy
* * *
Receptury
Drink "Tunisian Punch"
Składniki:
- 1/6 sok cytrynowy
- 1/6 sok pomarańczowy
- 1/6 white rum
- 3/6 boukha
Dodać trochę syropu z granatów i sporo lodu. Mieszać jako long drink w szklance typu tumbler lub użyć shakera bostońskiego.
Domowe merguez
Składniki (na około 1.5 kg gotowych kiełbasek):
- 900 g jagnięcej łopatki pokrojonej w drobna kostkę,
- 250 g jagnięcego tłuszczu pokrojonego w drobną kostkę,
- 4 dorodne ząbki czosnku roztarte na miazgę z 1 stołową łyżką soli,
- 1 łyżeczka mielonego kopru,
- 1 łyżeczka harissy,
- ? łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- ok. 3 m wyczyszczonych jelit jagnięcych lub z prosiaka.
Wykonanie:
Składniki dokładnie wymieszać w emaliowanym naczyniu i pod przykryciem pozostawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia wypełnić masą czyste jelita skręcając je w pętka co 14 - 16 centymetrów. Podawać z grilla.
Ceny (w dinarach tunezyjskich)
Słoiczek konfitury z fig - 1.2 dinara
1l oleju z oliwek - 3 - 5
Bagietka - 0.4
Mleko 1 l - 0.6
Sok 1 l - 1.2 - 1.6
Pomidory 1.kg - 0.8
1.5 l wody mineralnej - 0.3
Kanapka - 0.8 - 1.2
Piwo lokalne 0.33 l - 2 - 3
Butelka wina w sklepie - 3 - 10
Butelka wina w restauracji - 15 - 40
Opakowanie 100 g Loukoum - 1.6
W sklepie Duty free:
0.7 l Thibarine - 8 euro
0.7 l wino Carthag - 5.5 euro
o.5 l Boukha - 6.5 euro
Pobyt w Tunezji (samolot, 7 dni, 2 posiłki, hotel ****, opieka pilota, ubezpieczenia) - 900 - 1400 złotych (najtaniej październik - maj). www.wakacje.pl
Przeczytaj podobne artykuły