Polska na weekend: Stobrawski Park Krajobrazowy artykuł czytany
9166
razy * * * RecepturaPielmieni - pierożki syberyjskie. Aby nakarmić czteroosobową rodzinę należy przygotować około 120 małych pierożków nadzianych wieprzowo-wołowym farszem z cebulką i przyprawami. Z innych gatunków mięsa można polecić baraninę choć ta nie przez wszystkie podniebienia i nozdrza jest tolerowana. Wyrabiamy ciasto tak jak na pierogi, nieco tylko luźniejsze. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki średnicy 3-4 cm. Przepuszczone przez maszynkę ugotowane mięso i cebulkę doprawiamy według własnego wariantu smakowego - można tu sporo eksperymentować - i używamy tego farszu do uformowania pierożków. Fantazyjnie pozlepiane brzegi czarownych półksiężyców dodają uroku temu daniu gdy gorące znajdzie się już na talerzu. Pielmieni rzuca się na lekko osoloną wrzącą wodę i gotuje około 5 minut. Zazwyczaj podaje się je polane roztopionym masłem lub gęstą kwaśną śmietaną. Zarówno do masła jak i śmietany można dodać nieco zmiażdżonego czosnku. Najlepsze pielmieni jadałem kiedyś w przydrożnym kafe w okolicach Kopyczyniec na Ukrainie, a choć dziś moja kulinarna podróż prowadzi przez zgoła inne tereny, to tutejszym pierożkom nic dodać, nic ująć. Przeczytaj podobne artykuły |
|
|