Szwecja - podróże kulinarne artykuł czytany
7687
razy * * * RecepturaFalukorv zapiekana z bekonem, pomidorami i żółtym serem /4 porcje/ 80 dag falukorv nacinamy do ? głębokości co 2 centymetry i w rozchylone przestrzenie wkładamy po plasterku bekonu, krążku cebuli i grubym plastrze pomidora. Wierzch nafaszerowanej parówki pokrywamy wiórkami startego ostrego żółtego sera i posypujemy przyprawami - białym pieprzem, oregano i odrobiną granulatu czosnkowego. W dobrze rozgrzanym piekarniku zapiekamy całość do czasu, aż ser zacznie lekko brązowieć. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika z uprzednio przygotowanymi frytkami, ziemniakami w mundurkach lub ziemniaczanym puree. * * * Inne ceny produktów spożywczych w Szwecji1 kg ogórków - 30 SEK 1 kg żółtej papryki - 28 SEK 1 kg cukinii - 20 SEK 1 kg jabłek - 10 SEK 0.6 kg chleb - 8-14 SEK 325 g wędzonej szynki a'la włoskie prosciuto - 30 SEK 0,5 kg spaghetti - 12 SEK butelka piwa 3,2% - 24 - 32 SEK butelka wytrawnego wina hiszpańskiego - 80 - 140 SEK obiad w restauracji - 120 - 600 SEK Przeczytaj podobne artykułyfotoreportaż |
zobacz więcej informacji o: kursy walut | Szwecja (korona)
1 SEK =
46 groszy | | [Źródło: aktualny kurs NBP] |
|
|