Dalmacja - Autostradą do raju
artykuł czytany
39261
razy
Na bazie rakiji z winogron a także innych owocowych destylatów można komponować nieskończoną ilość nalewek, likierów, aperitifów i wódek. Całe Bałkany uwielbiają takie eksperymenty a przybysze doceniają ich kunszt wydając nieraz krocie na travaricę, lozovacę, kilka gatunków śliwowic, nalewki gruszkowe, orzechowe, brzoskwiniowe.
Mój ostatni pobyt w Dalmacji zaowocował kolejnym odkryciem w tej dziedzinie. Z ogonka przy warzywnym straganie wywołała mnie starsza pani proponując kupno tanich pomidorów, fig, jajek i domowych win. Chętnie udałem się z nią w sąsiednią uliczkę, gdzie w okazałym ogrodzie stał jej dom. Wchodząc do sadu zwróciłem uwagę na dziwne drzewo z owocami podobnymi do oliwek. Liście tej rośliny były jednak sztywne, błyszczące i nieco innego kształtu. Podobnie owoce, które odbijały światło i z bliska różniły się od oliwek. Była to głożyna Jujuba /żużuba, čičindra/, zwana także po prostu jujubą - krzew a czasem drzewo sadzone na Bałkanach od czasów rzymskich. Słodkie, brunatnawe, podobne do daktyli owoce są jadalne lecz z powodu wysokiej zawartości cukru przerabia się je najczęściej na owoce kandyzowane. Okazało się też, że wyśmienicie nadają się do sporządzenia oryginalnej travaricy. Zalane mocną rakiją już po kilku tygodniach nadają jej kolor koniaku i wyborny, z niczym innym nie porównywalny smak. Nalewka z jujuby zbawiennie działa na układ trawienny, jest wspaniała zarówno jako aperitif jak i degistif. I choć pani Ivanka nie jest zwolenniczką mocnych alkoholi, to w swojej piwniczce trzyma kilka gatunków domowych trunków. Jej pracujący w Niemczech syn zawsze zabiera z sobą orzechowy likier, parę butelek różnego rodzaju travaricy a także dziesiątki litrów domowego wina. Kiedyś nawet wracał do Sukošanu aż spod Karlobagu, gdy okazało się, że jadąc na północ zapomniał włożyć do bagażnika butelkę swojej ulubionej głożynowej nalewki.
Wielu regionalnych potraw, win i spirytualiów skosztujemy w Sukošanie:
Konoba "Kaleta" - tel. 023 393306, 394 031, GSM - 098 92 82 890 /polecam wspaniałą atmosferę dalmatyńskiej fiesty, gdzie ceny niezbyt wygórowane, a pewien miejscowy bard z gitarą potrafi w ciągu paru minut zaprzyjaźnić z sobą nawzajem całkiem przypadkowo dobrane, międzynarodowe towarzystwo/.
Restauracja "Bero" -
www.restoran-bero.com Motel "Domagoj" - mile.panjak@zd.htnet.hr
Restauracja "Bonaca" - tel. 023 393 423
Osteria "Piazza" -
www.piazza-sukosan.comDalmacja z kalkulatorem
Przeczytaj podobne artykuły