Boże Narodzenie na Północy artykuł czytany
11892
razy Glőgg - recepturaButelkę białego wytrawnego wina mieszamy z butelką wina czerwonego słodkiego. Dodajemy kieliszek gorzkiej ziołowej wódki, 200 ml słodkiego wermutu, dwie garści rodzynek, odrobinę kardamonu, kilka goździków, mały kawałek cynamonu i troszkę świeżego, obranego imbiru. Przykrywamy dość szczelnie i odstawiamy naczynie na kilkanaście godzin. Następnego dnia do napoju wlewamy jeszcze szklankę białej wódki, wsypujemy niepełną szklankę cukru i zagotowujemy mieszając. Przed samym podaniem do spożycia, do gorącego glőggu wsypujemy jeszcze ok. 20 dag obranych i poszatkowanych migdałów. Przeczytaj podobne artykułyfotoreportaż |
zobacz więcej informacji o: kursy walut | Szwecja (korona)
1 SEK =
46 groszy | | [Źródło: aktualny kurs NBP] |
|
|