podróże, wyprawy, relacje
ARTYKUŁYKRAJEGALERIEAKTUALNOŚCIPATRONATYTAPETYPROGRAM TVFORUMKSIEGARNIABILETY LOTNICZE
Geozeta.pl » Spis artykułów » Europa » Boże Narodzenie na Północy
reklama
Wilhelm Karud
zmień font:
Boże Narodzenie na Północy
artykuł czytany 11892 razy

Glőgg - receptura

Butelkę białego wytrawnego wina mieszamy z butelką wina czerwonego słodkiego. Dodajemy kieliszek gorzkiej ziołowej wódki, 200 ml słodkiego wermutu, dwie garści rodzynek, odrobinę kardamonu, kilka goździków, mały kawałek cynamonu i troszkę świeżego, obranego imbiru. Przykrywamy dość szczelnie i odstawiamy naczynie na kilkanaście godzin. Następnego dnia do napoju wlewamy jeszcze szklankę białej wódki, wsypujemy niepełną szklankę cukru i zagotowujemy mieszając. Przed samym podaniem do spożycia, do gorącego glőggu wsypujemy jeszcze ok. 20 dag obranych i poszatkowanych migdałów.
Strona:  « poprzednia  1  [2] 

górapowrót
kursy walutkursy walut
Szwecja (korona) 1 SEK =  46 groszy
[Źródło: aktualny kurs NBP]
ZDJĘCIA